Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуацията на цивилните от бунтовническите райони в Алепо бе прекратена

Близо 8000 души са изведени до момента от Алепо в изпълнение на споразумението за примирие

| обновено на 16.12.16 в 11:45
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евакуацията на цивилните от бунтовническите райони в Алепо бе прекратена след няколко взрива край автобусите, предназначени за извозване на хората, съобщава АФП. Преди това шест конвоя изведоха близо 8 хиляди души от източната част на града, съобщава Ройтерс, като се позова на турски представител.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу съобщи, че над 7000 души са били изведени с първите пет конвоя. 

Евакуацията от последния бастион на бунтовниците в Алепо започна вчера съгласно примирието, постигнато с посредничеството на Анкара и Москва. Това е и важна победа за сирийския президент Башар ал Асад, посочва агенцията. Близо половината от евакуираните са бунтовници, на които е осигурен свободен път до провинция Идлиб. Извеждането на хората продължи и тази сутрин под наблюдението на руски офицери и Червения кръст. 

Извеждането на останалите в града трябваше да продължи още няколко дни. По данни на ООН става дума за около 50 хиляди. 

Междувременно, неправителствени организации обвиниха Русия, че с въздушни удари през последните пет месеца е причинила смъртта на 1200 цивилни, сред които и 380 деца в сирийския град Алепо. Следствената комисия на ООН е сезирана за това с писмо от организацията на "Белите каски", изпълнявала ролята на гражданска защита по време на обсадата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна