Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Илко Гетов: Няма да се стигне до липса на лекарства по празниците

Проф. Илко Гетов
Снимка: Стаматина Никова

Няма да се стигне до липса на лекарства по празниците. Това увери в предаването "Преди всички" председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Вчера от Съюза предупредиха за проблем с лекарствата, заплащани напълно или частично от НЗОК, след като Касата не плати на аптеките дължимите суми за ноември:

Става въпрос за отчетния период 1-15 ноември, който е отчетен в НЗОК и е дължим за плащане 19-и, 20-и, 21-ви декември, съгласно договора, който се сключва между аптеките и РЗОК. За цялата страна за амбулаторно лечение фиксажът е една сума от порядъка на 31 милиона лева, която трябва да бъде платена в рамките на този тридневен срок. Съгласно разчетите на Касата, още от началото на месец октомври беше ясно, че този период е трудно да бъде платен в цял размер, тъй като се дължат пари за лекарства за онколечение на болниците. Още тогава ние започнахме да преговаряме за частично заплащане на този период, както се е случвало в последните 4 години.

По-късно вчера беше решено да бъде платено дължимото до края на годината:

Да, първо, предполагам, че уговорката ще бъде спазена и ще бъде платено на аптеките тази част, която е договорена, от сумата. Не очаквам да има каквито и да било проблеми със снабдяването с лекарства по празниците, тъй като ние веднага разпространихме съобщението и съответно нямаме отрицателна реакция от нашите колеги.

Още можете да чуете от интервюто в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна