Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Египет отложи гласуването на резолюцията за заселническата дейност на Израел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова Зеландия, Венецуела, Малайзия и Сенегал предупредиха Египет, че ако не изясни дали планира да внесе за гласуване от Съвета за сигурност проекторезолюцията за спиране на израелската заселническа дейност, си запазват правото те да го направят, предаде Ройтерс.

Проекторезолюцията, подготвена от Египет, настоява за спиране на израелската заселническа дейност в палестински територии. Гласуването й обаче беше отложено по искане на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и по настояване на Израел.

Преди това западни дипломати съобщиха, че САЩ са имали намерение да позволят на Съвета за сигурност да одобри резолюцията, като се въздържат при гласуването. Това би било сериозно отстъпление от практиката на Вашингтон да защитава Израел от подобни критики.

По-рано премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и новоизбраният президент Доналд Тръмп призоваха Белия дом да наложи вето на резолюцията. Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и Тръмп също са обсъдили темата в телефонен разговор. 

Засега няма коментар от Белия дом или Държавния департамент на съобщенията за планираното въздържане при гласуването на текста.

Администрацията на Барак Обама отдавна критикува заселническата дейност в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим, припомня Ройтерс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна