Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция между спорните промени в конституцията си и европейското членство

След преврата в Турция се промениха страшно много неща. Това коментира в интервю за предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт" журналистът Нихал Йозерган:

15 юли се оказа знаменателна дата не само за турската история, но и едно от най-важните събития на годината. В Турция след тази година нищо може би няма да е както преди, защото този опит за преврат всъщност имаше точно обратния ефект. Проблемите на Турция се задълбочиха. Тя воюва на няколко фронта в момента. Турция воюва с ДАЕШ, ПКК, "Ястребите“, младежката организация на Кюрдистан. Освен това Турция стана бойно поле и на хибридните войни.

В момента една от идеите в Турция е да се свика референдум за прекъсване на преговорите с ЕС, както и за нова конституция, подчерта Йозерган:

Новата конституция ще доведе до промяна на парламентарната система. В това отношение няма спор. Ревизията в кабинета на управляващата партия и смяната на Давутоглу с Бинали Йълдъръм показва, че този политически ход е в унисон и с външната политика, която следва Турция, за да бъде тя един от важните и регионални играчи, които участват в преформатирането на международния дневен ред.

Ходът към промяна на конституцията в Турция, поне погледнато отвън, както аз гледам Турция, е хем променен, хем остава точно както преди, защото Ердоган натиска за тази промяна – превръщането на Турция в президентска република. Това коментира журналистът Деян Йотов:

Проблемът, с който той се сблъска през 2015 г. на изборите през юли, беше, че неговата партия загуби мнозинство в парламента. След това в опитите да бъде съставено коалиционно правителство пролича точно този проблем за Ердоган и неговата партия. Нямаше кой да подкрепи това негово усилие към промяна на системата.

Безспорно убийството на руския посланик в Турция ще има влияние върху руско-турските отношения, но не от гледна точка на обтягане на отношенията между Русия и Турция до такава степен, че те пак да се скъсат, добави Деян Йотов:

Обтягане ще има непременно. Въпросът е дали това нещо ще постави Ердоган в още по-неизгодна позиция по отношение на връзките му с Русия. Той вече е в такава позиция, заради този инцидент, който се случи през ноември миналата година – свалянето на руския самолет на сирийската граница. Иначе Москва и Анкара декларират в прав текст, че този атентат срещу посланика е провокация към процеса за затопляне на отношенията.

Цялото интервю с Деян Йотов и Нихал Йозерган можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени