Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Дичев: Някои от предстоящите избори в Европа могат да нанесат смъртоносен удар на ЕС

Промените в Европа директно могат да рефлектират върху нашата действителност

Проф. Ивайло Дичев
Снимка: БГНЕС

Промените в Европа директно могат да рефлектират върху нашата действителност, защото някои от изборите там просто могат да нанесат смъртоносен удар на Европа. Това коментира в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" културният антрополог професор Ивайло Дичев:
Не е много ясно какво ще правим след разпада на този съюз. Ако във Франция спечели Марин льо Пен, за което има някаква вероятност, това практически ще е краят на Европейския съюз. У нас сюжетът е друг в момента и той е: по какъв начин тази държава ще бъде управлявана.

Мисля, че на Бойко Борисов не му издържаха нервите и той затова си подаде оставката, а не само заради нарцистичното си его, което всички познаваме, добави професор Дичев:

Сега на хоризонта е реформата на избирателната система с мажоритарен вот, която не е домислена, не е добре предложена, експертите не я приемат такава, каквато е, но все пак тя дава някаква посока на решенията. Една смесена немска избирателна система би стабилизирала до голяма степен нашия политически хоризонт. Много от малките партии ще умрат, просто ще изчезнат, а други от тях, които решат да продължат, ще бъдат принудени да се коалират, да търсят сътрудничество помежду си.

Цялото интервю с Ивайло Дичев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени