Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Славов: Лихвата върху просрочени плащания за абонати трябва да е компенсаторна, а не наказателна

Петър Славов
Снимка: БГНЕС

Депутати от Реформаторския блок настояха НС да включи в програмата си за седмицата окончателното гласуване на промените в Закона за задълженията и договорите. Промените целят намаляване на наказателната законова лихва за забавени плащания. Петър Славов и негови колеги са вносители на законопроект за намаляване на наказателната лихва по забавени плащания към монополни дружества, който трябва да бъде гласуван днес в пленарната зала. Депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов подчерта, че лихвата върху просрочени плащания за абонати трябва да е компенсаторна, а не наказателна. За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Петър Славов припомни, че ГЕРБ са гласували "въздържал се" при обсъждането в правна комисия:

Останаха да мислят до пленарна зала дали ще дадат подкрепа. Надявам се да са го измислили и наистина да подкрепят тази важна стъпка в борбата с тези лоши практики на монополни, колекторски и всякакви други дружества, които доста тормозят хората.

Славов припомни, че миналата седмица е било одобрено и отпадането на такса "юрисконсулт".

Няма друга държава в ЕС, където наказателната лихва за забавяне при търговци да е толкова висока, констатира Славов:

В повечето държави има и такава диференциация, каквато ние предлагаме, между търговци и физически лица. По начина, по който сме предложили нещата, те съответстват, до голяма степен, на това, което го има в ЕС.

Юристът заяви, че допуска заинтересувани страни да оказват натиск върху депутати за отлагане на реформата. Той обори и твърдението, че понижаването на лихвата ще стимулира недобросъвестните платци:

Смисълът на лихвата за забавени плащания не е да има санкциониращ ефект, а компенсиращ, компенсационен ефект… но не и това да е средство, на практика, за неоснователно забогатяване под формата на санкции.

Високата лихва е била въведена в началото на прехода и е била оправдана в периодите на хиперинфлация, обясни Славов:

Но в последните години основният лихвен процент (ОЛП) е под 1% и да се слага над него надбавка от още 10% – тоест 10 пъти над него – при тази наказателна лихва, за мен, е просто непростимо и крайно некоректно.

От РБ са подготвили въпрос и към министър Томислав Дончев, засягащ осигуреността на изборните секции в цялата страна, които са над 12 000, с машини за електронно гласуване.

Интервюто на Веселина Миланова с Петър Славов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна