Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Статкова: Сегашните деца се впечатляват от качеството на по-старите български песни

Силвия Статкова
Снимка: личен архив
Вокална формация "Славейчета" и Студио за поп и джаз пеене към Националния дворец на децата тази година празнуват юбилей - 10 години от създаването им. Децата и младежите, които участват в тези музикални групи, са на възраст от 4 до 19 години. Те пеят соло, в дует, в трио квартет, в група, участват в редица концерти, конкурси и фестивали, пеят жива музика с рок група, със симфоничен оркестър.

Ръководителят на двата състава Силвия Статкова заяви пред Радио София, че звуковата среда през последните години има известен спад като качество, поради което част от избора на репертоар на Студиото за поп и джаз пеене е възраждане на по-старите, но много стойностни български поп песни. По думите й децата дори от сегашното поколение се впечатляват от качеството, от идеята, от посланието на тези песни и самите те предпочитат да ги изпълняват.


Силвия Статкова е завършила Консерваторията с композиция при проф. Ал. Текелиев и хорово дирижиране при проф. Кр. Максимов през 1989 г. Дирижира смесен и детски хор, преподава пиано и солфеж. От 2000 година е диригент на Мандолинен оркестър „Прима визионе”, а от 2005 година работи в Националния дворец на децата. Автор на произведения за симфоничен оркестър; камерни творби; хорови песни, песни за детска група. Участва в телевизионни и радиопредавания, има награди като композитор и педагог на наши и международни конкурси и фестивали.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна