Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Горчева: Холандия се върна към бюлетината заради опасения за сигурността на вота

Снимка: Радио Видин
Холандия се върна към гласуването с бюлетина заради опасения, че машинният вот не е много сигурен, заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" журналистът Даниела Горчева:

В Холандия гласувахме с машини през 90-те години, когато в България повечето хора не бяха виждали компютри даже. Имаше машини във всички секции и отиваш, натискаш съответния бутон. Машината те пита „Така ли е?". Това нещо беше прекратено. 2007-а година започнаха много големи дебати заради това, че не е сигурно и от 2009-а ние се върнахме към, хартиената бюлетина. Холандия е много технологично напреднала страна, тук всичко е дигитализирано, само ще ви дам един пример, че когато отивате на лекар, той не ви дава рецепта на хартия, просто си отивате в аптеката, вашата рецепта вече е изпратена по електронен път и лекарството ви чака.

И в тази правова, некорпумпирана Холандия, която е технологично на светлинни Даниела Горчевагодини от изостанала България, в тази държава много отдавна се отказаха от електронното и машинното гласуване. Сега компютърните специалисти по сигурност вдигнаха отново голям шум, защото разбраха, че тези бюлетини - хартиени, се броят електронно. Всеки що-годе грамотен специалист ще ви каже, че няма сигурна машина, че всичко това може да бъде променено за минутка с една флашка и затова се върнаха обратно, като предупредиха, че вероятно резултатите от изборите ще се забавят.

Цялото интервю с Даниела Горчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени