Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Живеем във времена, в които имиджът е по-важен от действията

В обществото няма усещане за криза, служебното правителство и ротацията във властта се възприемат

Първан Симеонов
Снимка: БГНЕС

Търговски споразумения като СЕТА и TTIP са класически идеологически маркер, а БСП разглежда това като сигнална лампа, като код „червено“ и скача. Това каза в предаването "Нещо повече" изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов:

Този тип говорене в момента е изключително обострен – за идентичности, да избирам мой представител – мажоритарен, да го познавам, да не допускам бежанци в моята община. Говоренето за идентичности е точно говоренето, което се появява в тези дебати около търговските споразумения. Това е точно това идентичностно говорене, което е на мода от години насам в целия западен свят.

Докато допреди няколко месеца бяхме свидетели по-скоро на сблъсъци ГЕРБ - патриоти, ГЕРБ - РБ, реформатори - реформатори, сега сме свидетели на сблъсъци БСП - ГЕРБ и БСП успя да постигне няколко неща, които бяхме позабравили, отчете анализаторът:

Първо: върна усещането, че има два полюса в политиката и нищо друго не е важно. Второ – вкара ГЕРБ в обяснителен режим. Трето – направи спора доста яростен, но целта на БСП е "спор заради самия спор" и това вече е достатъчно постижение. Живеем във времена, в които имиджът, образът е по-важен, а не самото действие. Някои го нарекоха постистина. В тези условия БСП се справя доста агресивно. С новите или по-нетрадиционни лица в листите БСП успя да направи нещата да изглеждат така, сякаш ГЕРБ ги копира. С една дума, доста амбициозно и доста агресивно поведение. 

Това, което в момента в САЩ учудва, ние сме го виждали, живели сме с това, оцелели сме и що-годе сме окей. България е лаборатория на популизъм, коментира още Първан Симеонов в отговор на въпрос за множеството нереалистични обещания, които се дават на старта на предизборната кампания.

В обществото няма усещане за криза, ротацията във властта се възприема, служебното правителство се възприема, президентът се възприема, подчерта Симеонов. 

Играем си с огъня, а в момента политическата ситуация е нормална, категоричен бе анализаторът, визирайки както опасността от касиране на предстоящите избори, така и заиграването с темата за референдума.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна