Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Бауи удостоен с БРИТ посмъртно

Снимка: http://www.brits.co.uk/

Година след като почина, Дейвид Бауи бе награден посмъртно по време на 37-то издание на Британските музикални награди. Това е третият случай след 1984 и 2014 г., когато поп иконата Бауи e избиран за най-добър изпълнител.

Ако сър Дейвид Бауи можеше да бъде тук тази вечер, той вероятно не би дошъл, пошегува се водещият Майкъл Хол. Актьорът игра в композираната от Бауи музикална комедия „Lazarus“ и излезе на сцената, за да получи наградата на Бауи. След това вече по-сериозно американският актьор, когото публиката познава от участието му в „Два метра под земята ООД“ и „Декстър“, отдаде почит на големия Дейвид Бауи. Той каза, че „неговата сила в работата, щедрост и ентусиазъм го вдъхновяват всеки ден да бъде по-добър човек“.

Церемонията бе белязана от загубата и на други от великите имена в музикалния шоубизнес – Джордж Майкъл, Принс, Ленард Коен. Една супернова сред шир от блестящи звезди изгасна и имах чувството, че небето се е сринало, беше най-знаковото определение за Джордж Майкъл, споделено от Wham! Андрю Риджли от Wham!.

Тази година наградите БРИТ показаха своето признание и към музикалния принос на много изпълнители от малцинствата след миналогодишната критика в това отношение. Рапърът Дрейк бе един от тях – той спечели в категорията „най-добър британски солов изпълнител” въпреки силната си конкуренция в лицето на Бруно Марс, Бон Айвър, „Дъ Уикенд” и покойния Леонард Коен.

Бионсе пък грабна отличието само за „Най-добра международна изпълнителка”, а Адел - за глобален успех. Отличията бяха изработени по дизайн на архитектката Заха Хадид, която също почина миналата година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна