Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаните кървави „Приказки от Балканите“

| обновено на 01.03.17 в 18:02 БНР Новини
Плакат и кадър от филма "Приказки от Балканите", както и сценаристът Влади Киров и режисьорът Михаил Мелтев (горе вдясно)

След повече от сто години Балканските войни от 1912-13 г. все още са жива история за хората в тази част на Европа. Преживяванията на деди и прадеди като личен спомен, семейно предание или приказка се предават от поколение на поколение и така историята живее и до днес. По онова време четири малки държави - България, Гърция, Сърбия и Черна гора, обединени, правят невъзможното - побеждават огромната Османска империя, но завършват с война помежду си. Така клеймото на наследствени омрази и вражди бележи живота на поколения наред.

Повод за предавнето е филмовата фабула в документлания филм "Приказки от Балканите". Група потомци на бежанци (от ужасите на войните) посещават родните места на дедите си. Разговорът в студиото продължава това пътешествие в миналото. Проследява хроника на зараждането, възхода и краха на българския национален идеал. Това е история без патос и победни маршове, без митове и носталгия, без жажда за мъст; войната като болка, оставила дълбоки следи в националния ни характер и в балканската съдба.
За първи път български документален филм се опитва обективно да проследи възникването, борбата и крушението на националния ни идеал, да извади различните гледни точни към възхода и падението на Царство България по време на двете войни на Балканите. Благодарение на режисьора Михаил Мелтев и сценариста Влади Киров, които ще споделят в студиото същността на своя киноразказ, слушателите ще получат ясен и точен отговор за причините, довели родината ни до национална катастрофа. Безценното е, че авторите не се страхуват да посочат и „нашите“ грехове и грешки, което много рядко се среща в историческия анализ на военните събития на Балканите. В разговора ще участва и историкът проф. Стоян Райчевски.


Прожекция на филма "Приказки от Балканите" ще има на 3 март,  от 18.00 часа в Дома на киното.


Ако желаете да оставите коментар, посетете страницата на предаването във Фейсбук.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени