Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо има разлика в заплащането на мъжете и жените у нас

Иван Нейков

Жените в България получават 15 на сто по-ниско заплащане от мъжете за равен труд.

Тезата за по-нископлатения труд на жените не е нова. Това обясни в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Иван Нейков, председател на Балканския институт за труда и социалната политика и бивш социален министър:

Тази тема стои в България много отдавна. Изследователите от Балканския институт за труда и социалната политика от много дълго време наблюдаваме този разрез на пазара на труда и на доходите, тоест половия признак. Оказва се, че има нещо много особено специално за България. Всъщност никога няма да видите работодател, който да каже: "Аз ще ти плащам по-малко, защото си жена“. Няма такъв. Не се дават по-ниски заплати, защото едните са мъже, а другите са жени, а защото жените заемат по-нископлатени работи. По-нископлатената работа не винаги е свързана с квалификацията. Има зависимост, че ако една сфера е нископлатена, тя е феминизирана. Тези сфери са шивашката индустрия, туризма и така нататък.

Ние направихме една грешна стъпка и това е, че позволихме българките да имат най-големия отпуск по майчинство в цяла Европа, добави още Нейков:

Наистина в момента в Европейския съюз ние сме в първата тройка по продължителност на майчинството. По този начин ние изправихме майката пред някакъв кошмарен избор – или да стои да си гледа детето, или да прави кариера. Ако една жена остане две години да си стои да си гледа детето, всъщност това няма как да не доведе до нейната деквалификация. В очите на работодателя тя е рисков работник.

Цялото интервю с Иван Нейков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна