Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Вълков: "Синдромът на въртящата се врата“ не е единственият проблем в нашата медийна среда

Илия Вълков
Снимка: Фейсбук

Днес от 18.30 часа в "Червената къща" ще се проведе дискусия на тема "Синдромът на въртящата се врата: журналистиката между политиката, активизма и професионалните стандарти”.

"Синдромът на въртящата се врата“ е един термин от Съединените щати и той описва буквално отношението между бизнеса и политиката и как едни бизнесмени влизат в политиката и след това от политиката влизат в бизнеса и обратното – политици, които правят кариера и след това влизат в бизнеса. Това обясни в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Илия Вълков, който ще е модератор на дискусията:

Този термин се използва дори и в журналистическата теория за колеги журналисти, които работят дълго време като журналисти и след това отиват като пиари в една или друга институция, включват се в партийната надпревара, в партийни листи и така влизат в политиката. Този синдром не е единственият проблем в нашата медийна среда. Иво БеровИма още много други проблеми, които могат да бъдат поставени на дневен ред, но могат да се очертаят проблемните граници.

Когато се говори за "синдрома на въртящата се врата“ в повечето случаи става въпрос за най-елементарно жизнено оцеляване, което журналистите не си признават, коментира в "Преди всички" Иво Беров, който е участник в дискусията:

Става въпрос за битово оцеляване и за битово охолство, да се уреди там, където има повече пари. В България няма истинска журналистика. Журналистите, които не обслужват интересите на някого, са някакви маргинали, които се мотат из социалните мрежи.

Цялото интервю с Илия Вълков и Иво Беров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна