Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна конференция за правовата държава и сигурността се провежда в София

Проф. Антоний Тодоров


Важна международна конференция се провежда днес в София. На конференцията се обсъждат правовата държава, правата на хората в Европа и сигурността в твърде сложната епоха, в която живеем.

Много въпроси се поставят на конференцията за правовата държава и сигурността. Въпроси, които си задаваме всички ние като граждани: "От какво бихме се отказали в името на сигурността в тази епоха на несигурност?“; "Готови ли сме да жертваме правата си като граждани в името на това да се чувстваме сигурни?“; "Как гражданското общество е готово да отговори на всичко това?“; "Защо имаме усещането за неуправляемост и неспособност на правителствата да се справят с кризите?“. Това са част от въпросите, на които представители на институции на пет франкофонски държави търсят отговори в рамките на тази международна конференция. Денят е избран неслучайно – Световният ден на франкофонията, а посланието, което се чу бе, че демокрациите трябва да бъдат защитени, че демокрациите трябва да намерят отговор на предизвикателствата, на несигурността. Тази конференция е политическият акцент от Месеца на франкофонията, който се провежда с различни инициативи в цялата страна.

Професор Антоний Тодоров, който е един от модераторите на форума, определи надслова на тази конференция като гореща тема и допълни:

Този ден е важен, защото е Денят на франкофонията. България е член на Международната организация на франкофонията и ние затова правим тази конференция. Темата опира до един въпрос, който трябва наистина да си зададем – "Кое е онова нещо или онези неща, които никога не бихме се съгласили да жертваме или продадем?". Затова когато става въпрос за сигурност или свобода, това е едно противопоставяне, което е много опасно.

Георги Медаров от Софийския университет, който изнесе специален доклад по време на конференцията, каза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт":

Най-важното, което исках да покажа днес, беше да се опитам да проблематизирам тези доста обобщаващи понятия, които ползваме и се ползват в публичното пространство от политиците. Това са сигурност, права и така нататък. Исках да покажа, че може да имаме много разбирания за права и много разбирания за сигурност, които понякога влизат в конфликт едни с други. Наред с това исках да покажа какви са основанията за това разрастване на това говорене за национална сигурност. Защо именно сега след кризата през 2008 година започва да се говори все повече и повече за национална сигурност, като един от аргументите ми беше, че това говорене за национална сигурност, строене на повече огради и т.н. идва да запълни една друга несигурност – тази, която е в социалните аспекти.

Проф. Ирена Илиева, която изнася лекция в Париж, свързана с темата за човешките права и сигурност, коментира:

Основната теза, която представих пред аудиторията в Института за висши международни изследвания, беше, че дилемата свобода или сигурност в последните години все повече се разрешава в полза на сигурността. Борбата срещу тероризма и мерките, които взимат държавите срещу този бич на човечеството все повече ограничават основни права на човека, тоест държавите са принудени да самоограничават един вече създаден утвърден международноправен режим за закрила на основните права и свободи, което е жалко, много жалко, защото това е една от целите, които си поставя тероризмът и я постига.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Валерия Николова и цялото интервю с Георги Медаров и проф. Ирена Илиева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна