Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биляна Гяурова: Електронно гласуване към ВСС бе замислено като изключение, не като правило

Снимка: БГНЕС

Вече са факт няколко номинации за нови членове на новия състав на Висшия съдебен съвет. В коментар по темата в предаването "Преди всички" Биляна Гяурова – Вегертседер, директор на Българския институт за правни инициативи отбеляза:

До момента имаме номинирани четирима души за четирите места в прокурорската квота. Ще бъде любопитно дали ще се появят още кандидатури, или ще се оправдаят опасенията на хора от гилдията, че номинираните ще бъдат точно толкова, колкото са и местата, за да няма несигурност и да бъдат избрани точно хората, посочени от управлението на прокуратурата.

Абсолютно задължително условие е номинираните в своите концепции да отделят достатъчно място на една задълбочена, обективна и критична преценка на работата на сегашния ВСС, смята още Биляна Гяурова.

Електронното гласуване, което сега ще се превърне в преимуществен начин на гласуване, беше предвидено като изключение, припомни още тя:

Още повече, че така разработената система за електронно гласуване към ВСС до този момент не е подложена на никаква външна проверка или външен одит, нямаме висока степен на сигурност, че системата няма да бъде компрометирана.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна