Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Кастрева: Важно е родителите да проверят как ще се формира балът за всяка паралелка след 7 клас

Снимка: БГНЕС
На 19 и 22 май ще се проведат изпитите по български език и математика след 7-и клас.

Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление по образование в София обясни в предаването "Хоризонт до обед" колко са местата за прием в София тази година: 

В сравнение с миналата година нашите ученици, които завършват сега 7-и клас, са със 128 ученика повече, което е една положителна тенденция последните година. Така те са общо 9701 ученика. Трябва да отбележа още едно обстоятелство, специфично само за София – всяка година в нашата кампания се включват и около 500 деца от страната които кандидатстват, разбра се, за конкретни паралелки. Местата, които ние сме осигурили, са 9602, като това са общо в 369 профилирани и професионални паралелки. Тук, разбира се, трябва да спомена още един факт, който прави различна столичната образователна система – при нас има частни училища, при нас има училища, които са към Министерство на културата, при нас има и училища, които са спортни, при тях приемът е извън този, за който ние е момента ще говорим.

Кастрева посочи какви нови специалности има тази година:

Аз ще спомнена някои от тях, които са изключително актуални. Разбира се, ще започна с "Приложното програмиране", то ще се предложи в няколко столични професионални гимназии за първи път. Нова за страната е специалността "Банкова охрана и инкасова дейност", отново нова за страната е и "Физическа охрана на обекти". Разбира се, имаме и специалности е сферата на професионалното образование, които са нови за нашата област и са наистина интересни. Това са "Сценичен костюм", "Спедиция", "Транспортна и складова логистика", "Ремонт на летателни апарати".

Кастрева отбеляза и някои важни срокове:

Първото условие е да завършат успешно седми клас, да положат изпитите, които са във фирмата на Националното външно оценяване. Важно е да споменем, че след 12-и юни те ще могат да получат служебните си бележки от приемните изпити в училището, в което се обучават. Заявленията за участие в първия етап на класиране се подават между 16 и 22 юни.

Максималният брой точки, които ученикът може да получи на външното оценяване, е 100 точки за всеки от двата предмета. Ваня Кастрева посъветва родителите да проследят балообразуването за всяка от паралелките, в които децата им кандидатстват .

В предстоящото обявяване на заповедта за държавния план-прием срещу всяка една от паралелките, независимо дали говорим за професия или профил, ще бъде изписан начинът, по който ще се формира балът. Най-общо можем да кажем, че балът се формира от броя точки от Националното външно оценяване и резултатите от един или повече от един, или повече допълнителни учебни предмети, за които се провежда Национално външно оценяване в съответната година. Новото е, че по решение на педагогическия съвет може да бъде включен и общият брой точки, приравнен от различните олимпиади или състезания, които са в календара на Министерство на образованието, по които не се провежда Национално външно оценяване. Вторият елемент на бала това са оценките от свидетелството за завършено основно образование по два учебни предмета, изучавани като общообразователна задължителна подготовка. Новото е също, че се запазват точките от Националното външно оценяване, а се преобразуват в точки оценките от свидетелството за завършено основно образование.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна