Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти всяка четвърта фирма в Европа е в социалната икономика

Националният съюз на трудово-производителните кооперации ще представи добри практики за създаване на заетост за хората с увреждания на Шестия европейски форум за социално предприемачество. Събитието среща тези, които правят политиката за социалната икономика, включително и на европейски ниво, с тези, за които тя се отнася.

Председателят на Съюза Стилиян Баласопулов заяви пред Радио София, че и в тази сфера има много хронични проблеми, един от който е, че в самите предприятия невинаги се създава необходимата заетост. Една от причините е, че и Законът за обществените поръчки все още не действа както трябва в тази насока.

Баласопулов съобщи, че тази година Агенцията за хора с увреждания въвежда специален знак, с който ще бъдат указвани стоки, произведени от хора с увреждания. Идеята на този знак е предимно да бъдат насърчавани работодателите да отворят вратите си за хора в неравностойно положение. Същевременно ще се търси и налагане на авторитета на този бранш. Социалната икономика е един от най-проспериращите отрасли в момента, като почти всяка четвърта фирма в Европа работи в тази област.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна