Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмицата на гората започва с инициативата „Лесовъд за един ден“

| обновено на 01.04.17 в 15:22
Снимка: БГНЕС

С инициативата „Лесовъд за един ден“ започна Седмицата на гората. Началото на кампанията в Шумен беше поставено в Природния парк „Шуменско плато“. 

Ние се гордеем, че нашият професионален празник продължава не един ден, а цяла седмица, каза директорът на Североизточното горско предприятие инж. Веселин Нинов и добави: 
През тази седмица ние се стремим да покажем пред обществото всичко, каквото правим за горите, и да привлечем повече съмишленици - повече хора, които да ни помагат в опазването на горите.
Над 200 деца се включиха в различни игри, свързани с гората и лесовъдите, чрез които научиха повече за дейностите по опазване и грижа за природата. Най-малките демонстрираха завидни знания:
Природата е част от съществуването ни, каза пред микрофона на "Хоризонт" едно от децата, а друго добави: 
Без дървета няма начин да живеем. Те ни дават чистия въздух.

Да пазим и обичаме гората - за това призоваха десетки ученици, които се включиха в игри и викторини, посветени на Седмицата на гората, в Борисовата градина в София. На децата беше показано какво означава "възобновителна сеч" и как лесовъдите помагат на гората да остане здрава и красива.

Зам.-министърът на земеделието Иван Палигоров обясни някои от правилата в работата на лесовъдите за опазването и поддържането на  горите: 
Тогава, когато гората премине определена възраст, вместо дърветата да изгниват на корен, те трябва да бъдат ползвани, дървесината да бъде ползвана, за да правим мебели, даде пример Палигоров, като добави, че в такъв случай се прави възобновителна сеч:
Тя се нарича възобновителна, защото гората като достигне определена възраст, тя умира естествено, както всяко естествено живо същество гората също умира - отделните дървета умират и ние трябва да можем по определен начин да възобновим тази гора, за да може след 100 години отново да я има.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени