Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторите на изложба за Атон: Вярата е тази, която съхранява и развива

Снимка: ЕПА/БГНЕС
От около седмица в софийската галерия "Сердика" може да се види изложбата "Атон в рисунки и фотографии".

Нейни автори са Андрей Янев и проф. Мирослав Дачев. Изложбата се организира от район "Възраждане" на Столична община, "Пазари-Възраждане" ЕАД и Центъра за семиотични и културни изследвания.

По този повод в студиото на "Преди всички" гостуваха Андрей Янев, Мирослав Дачев, кметът на район "Възраждане" Савина Савова и Пепа Илиева, председател на Фондация "Етнопалитра".

От самото начало беше ясно, че ще се връщаме в Света гора. Там срещаме хора, които са се отдали на мисията си да служат на Бог, да се молят и за нас. Те бавно започнаха да ни приемат, разказа Мирослав Дачев.

Без взаимното помагане нищо не би било възможно. Моята изначална изкушеност е словото и писането на книги. Снимките бяха част от магията на Света гора. Има неща, които няма как да се разкажат.

Усещането за Света гора не е в пребиваването. Има хора, които са били там и не са го усетили. Трябва да имаш сетива за да усетиш онова, което се случва. Това, че сме били във всички манастири, ни е дало обща картина, но после избираме в кои да се връщаме и кои са близо до нас, каза още Дачев.

Янев разказа за килията "Достойно есть":

Търсихме я дълго, стигнахме трудно. Рисунките са правени през 2005-а. Оттогава много неща се промениха. Това е част от пътуването - да уловиш мига.

Докосването до светините е нещо, което ти дава увереност и сила в това, че вярата е тази, която съхранява и развива. Понякога нашият патриотизъм поражда погрешни интерпретации. Българско и небългарско горе имат по-различен статут. Статутът е на православието. И не бива да страдаме от това. Всичко е съхранено и българите са винаги добре дошли, добави. Дачев.

 

Савина Савова и Пепа Илиева подчертаха, че тази изложба е възможност да се докоснем до непознатия за жените свят на Атон.

Ще бъде представена и детска творческа работилница, в сряда от 10 до 12 часа.

Изложбата в Галерия "Сердика" дава възможност и на децата и на родителите им да се докоснат до нещо различно.

Децата ще научат от първо лице преживяванията в Атон. Ще има и кратка лекция от свещеник. Ще има и книжки, които запознават децата с вярата по достъпен за тях начин - чрез изкуство. Това е интересно и за родителите. Целта е да научим децата да уважават вярата и да се уважават помежду си. Възпитава толерантност. Това ги запознава с духовната същност на празника, подчерта Пепа Илиева.

 Целия разговор можете да чуете от звуковия файл.

 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени