Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Воденски: За първи път правителството прави опит да попречи на намесата на Турция

Снимка: БГНЕС
Проектът за промени в няколко закона, свързани с гласуването, предизвикаха дебати. Сред предложенията са избирателите да са живели най-малко през последните три месеца в страната, за да имат право да гласуват на парламентарни и президентски избори. В предаването "12+3" бившият посланик на България в Турция, Молдова, Кипър Петър Воденски коментира, че  служебното правителство за първи път прави опит да попречи на опитите на Турция за намеса:

Сега правителството прави само едно предложение, качено е на сайта на министерството, подлежи на дискусия в обществото. Бих почнал от по-далеч. Видя се от последните избори, че има проблем. Проблемът е, че Турция се меси в нашите вътрешни работи и обществото го забеляза, защото се намесиха в изборите и то съвсем безцеремонно и тогава възникнаха
тези въпроси. Аз сега бих казал, че това служебно правителство е първото правителство по принцип, което предприе някакви реакции за пресичане на намесата на Турция във вътрешните работи по различни линии. И сега правителството, поне аз това гледам, продължава действията си по тази линия, защото тези предложения засягат не само гласуването в чужбина, те засягат финансирането в религиозната област и т.н. Аз бих поздравил правителството, че то започна и продължава някаква линия, то е предизвикало дебат в обществото с тези предложения, а и то го оправи достатъчно рано преди началото на работата на парламента.

По повод това, че промените ще засегнат и българите в чужбина, които досега имаха право да гласуват на избори, Воденски каза: 

Когато се правият промени в Изборния кодекс, трябва да се има предвид, че това засяга много хора, но от друга страна всички, които сме се занимавали с организацията на изборите в чужбина, знаем, че сегашният начин на гласуване е толкова архаичен, че не знам дали друга страна го прави, дали в някоя страна имат да се регистрират 20 души два месеца преди изборите и след това да се дописват още 980, да речем.

Бившият посланик коментира и въпроса за двойното гражданство:

Законът за двойното гражданство, във вида в който е сега, също няма аналог, най-малкото в Европейския съюз, чийто член сме ние. Очевидно в сегашния си вид той не отговаря на условията и аз като кажа, че трябва да се преразгледа внимателно и да се адаптира към условията, те казват "ами не можем да го отменим", аз казвам "аз не насърчавам отмяната на закона, аз насърчавам адаптацията на закона към съвременните дадености".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени