Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Ставрев: ГЕРБ и патриотите ще се споразумеят, защото са хитри и нямат избор

Проф. Светослав Ставрев

За какво си играем на служебни правителства? Кое е това служебно правителство, което е свършило нещо кой знае какво добро в България? Позицията е на проф. Светослав Ставрев, преподавател по публичен мениджмънт. В коментар по темата има ли нужда от закон, който да уреди правомощията на служебните кабинети, в предаването "12+3" той посочи:

Проблемите, които излязоха при сегашното служебно правителство, не могат да бъдат решени със закон. В Конституцията е чудесно разписано какво може и какво не. То е достатъчно, ако някой иска да го спазва. Нямаме никакви успехи в решаването на сериозни за обществото проблеми със закони. Нашите проблеми не са в законите, а в съблюдаването им.

Според Ставрев кабинетът „Герджиков“ е превишил многократно правомощията си както с административните кадрови промени, така и с агресивните смени в сферата на икономиката от правителство, на което въобще не му е работа.

Кой дърпа конците на президента Радев, попита още Ставрев в контекста на разговора:

Вижте сега как този човек попадна в небрано лозе. Тези, които го излъчиха, скрити зад разни инициативни комитети, сега се отказват от това. И казват: „Той не е наш“. В същото време този, който те посочиха за президент, не играе точно така, както те биха искали. И започва една направо долна игра. 

Ставрев не вижда амбиции на държавния глава Румен Радев за президентска република, защото по думите му няма кой да гласува за смяна на модела.

Относно преговорите за съставяне на правителство между ГЕРБ и патриотите проф. Ставрев отбеляза:

Това са хитри хора. Те ще намерят решение на въпроса поне докато мине Председателството на Европейския съюз и се уредят някои неща, които предстои да бъдат уредени. Власт се сменя, за да се доуреждат някои неща. Ще се споразумеят, защото няма с кого друг. Трябва помежду си да се споразумеят.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна