Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерен запис на Симфония №6 от Васил Казанджиев в БНР

Акад. Васил Казанджиев с Радиооркестъра по време на запис

В края на 2016 година Симфоничният оркестър на Българското национално радио осъществи под диригентството на госта Герган Ценов премиерния запис на едно ново, значимо произведение – Симфония №6 от Васил Казанджиев, озаглавена „Каскади“. Композиторът присъства както на репетициите, така и на целия звукозаписен процес.

Маестро Казанджиев посвети своята Шеста симфония именно на диригента Герган Ценов - негов възпитаник в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, който от години живее и работи в САЩ. Там Герган Ценов е създател и диригент на камерния ансамбъл „Ценов“, с който изнася концерти в Ню Йорк. И в рамките  на тези музикални срещи публиката в Линкълн център има шанса да чуе произведения от български композитори, написани през втората половина на ХХ и началото на ХХI век. Няколко от тях са с автор Васил Казанджиев.

Съвсем скоро ще бъде осъществено и първото концертно изпълнение на Симфония №6 от Васил Казанджиев – на 15 май 2017 г. в столичната зала „България“ от Нов симфоничен оркестър, дирижиран от Герган Ценов.

Диригентът Герган Ценов направи кратко представяне за слушателите на предаването "Алегро виваче" по време на звукозаписната сесия на Симфония №6 от Васил Казанджиев. Чуйте интервюто и фрагмент от новия запис на творбата в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени