Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християните честват Цветница, бележеща началото на Страстната седмица

Патриарх Неофит отслужи празнична Света литургия за Цветница

Негово Светейшество отправи послание към миряните да се радват, че са християни и могат да бъдат част от тези щастливи мигове на посрещането на Спасителя

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави литургия за Цветница в храм-паметника „Свети Александър Невски“
Снимка: БГНЕС

Днес честваме големият християнски празник Вход Господен в Йерусалим, наричан още Цветница или Връбница. 


Цветница е един от най-почитаните църковни празници. По време на богослужението се раздават осветени върбови клонки, които са символ на радостта, с която Христос бил посрещнат при влизането му в Йерусалим, дни преди кръстната му смърт:


Патриарх Неофит оглави тази сутрин празничната Света литургия в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в столицата:

Да се радват, че са християни, че могат да бъдат част от тези щастливи мигове на посрещането на Спасителя тук, заради нас и  нашето Спасение. Осанна във Висините - каза Негово Светейшество патриарх Неофит.


Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи тържествената  архиерейска света литургия за Цветница в катедралния храм "Свето успение Богородично" във Варна. Стотици хора дойдоха в храма, за да отнесат в домовете си осветени върбови клонки и цветя за здраве и благословение. 

Митрополит Йоан обясни смисълът на празника Вход Господен в Йерусалим: 
Ние ще чуем веднага след "осанна"- "разпни го" или тази ужасна човешка изменчивост. Христос спаси целия свят от дявола и смъртта, което е велико, което остава и след историята и което не е свързано с един народ и отделна църква, а е свързано с целия свят.

Семейство Стоян и Радина Стоянови дойдоха на богослужението с двамата си сина Стоян и Калоян, които украсиха главите си с върбови венчета.
На всички млади семейства те пожелаха: Да са живи и здрави. Много да се обичат и да се подкрепят точно на този хубав празник.

Снимка


Цветница е празникът с най-много именици у нас. Имен ден днес празнуват близо 380 000 българи. 

Празнувам го с радост всеки път. Обичам да съм сред природата с близките на този ден. Ако не се люлея на вековно дърво, поне да го прегърна. Въобще радвам се, когато хората успяват да намерят съвсем личен повод да празнуват - сподели пред микрофона на "Хоризонт" именичка.

Хората ходят на черква. Всеки се старае да си вземе по една клонка и да си занесе вкъщи. Ходят си по именни дни. Става много весело, много приятно, допълва врачанка.



В най-голямото врачанско село Згориград днешният голям християнски празник Цветница беше отбелязан с тържествена литургия в църквата "Св. Троица".

Както днес празнуваме радостното посрещане на Христос в Йерусалим, така да приветстваме доброто, призова в проповедта си след богослужението отец Владислав:

Нека ние в сърцата си, в душите си да посрещаме Господа. Нека да имаме една любов в себе си не само към нашите най-близки домашни, но и към ближните, към всички, които имат нужда.


На Цветница всички храмове в Шумен бяха препълнени с миряни. Хиляди вярващи се стекоха в шуменските църкви "Свети Трисветители" и "Свето Възнесение", за да се помолят за здраве на големия християнски празник Цветница:

Никога не пропускаме. С децата заедно сме. Запалваме си свещичка за здраве, вземаме си върбови клонки за късмет, за берекет. 
Пожелавам да са живи и здраве всички, щастие, успех и да има мир.
Пред двата храма доброволци от Българския червен кръст организираха благотворителен базар:
Тези артикули са изработени от хора с увреждания от дом "Слънчев лъч" заедно с нас и ги продаваме. Най-вероятно до Великден също ще продължим с тази кауза.
Събраните средства ще бъдат предоставени на абитуриенти-сираци, полусираци и на такива със затруднено финансово положение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени