Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск призна срама, който изпитва от неправдите в света

По време на молитвата си за Разпети петък Папа Франциск определи страданията на мигрантите, престъпленията от расизъм, войните и скандалите в Католическата църква като най-срамните деяния на човечеството и помоли Исус Христос за прошка

| обновено на 15.04.17 в 10:00
Снимка: EPA/BGNES

Папа Франциск, облечен в прости бели одежди, ръководи традиционното шествие в римския Колизеум, възпроизвеждащо Кръстния път на Исус Христос, за да отбележи Разпети Петък, предаде Асошиейтед прес. 

Кръстният път е столетна традиция, пресъздаваща 14-те етапа на пътя, изминат от Христос на Разпети Петък, съгласно католическата доктрина. Обикновено той започва на римската улица "Виа деи Фори Империали", припомня ДПА. Хиляди вярващи преминаха през изключително засилените мерки за сигурност, за да достигнат древната арена в близост до римския Форум.
Папата заяви, че смъртта на мигранти, войните и скандалите в Католическата църква са сред срамните деяния на човечеството, за които Исус Христос трябва да прости.
Христе, наш единствен спасителю, и тази година се обръщаме отново към теб с очи, наведени от срам и сърца, пълни с надежда. Срам за всички картини на опустошение, на разрушение и корабокрушения, които станаха обичайни в нашия живот, заяви Франциск.
Хиляди вярващи изминаха Кръстния път

По оценки на Ватикана на службата на открито са присъствали около 20 000 души. Процесията започна малко след 9.00 часа вечерта (19.00 ч. по Гринуич). По време на церемонията, малка група миряни от Египет, Португалия и Колумбия - страните, които папа Франциск ще посети тази година - се редуваха да носят кръста заедно с римския кардинал Агостино Валини.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна