Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джейхун Иргил: Какъвто и да е резултатът от референдума, Турция ще остане вярна на демокрацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Вероятността гласуването в чужбина да повлияе на резултатите от референдума е много голяма. След преброяването на всички гласове от страната и от чужбина, дори и един глас може да е решаващ. До момента се знае, че са гласували милион и половина гласоподаватели, каза в „Събота 150“ Джейхун Иргил, депутат от област Бурса от Републиканската народна партия. По-голяма част от турските граждани, живеещи в чужбина, вероятно ще гласуват за демокрацията, прогнозира той:

Те са предпочели да живеят и учат в демократични страни, в които няма диктатура и натиск. По принцип това са страни с парламентарна демокрация. Ето защо смятам, че те са почувствали и осъзнали красотата на демокрацията, човешките свободи, свободата на словото. И ако не са много консервативни, не се ръководят сляпо като привърженици на определен отбор, ако подхождат към референдума със съвест, виждайки положението на страната, в която се намират, трябва да пожелаят същото и за Турция.

Иргил каза още, че избирателите не са получили необходимата информация за какво точно за призовани да гласуват:

Не получиха необходимата информация. За съжаление промените в конституцията не бяха подготвени в парламента. Тези промени бяха докарани отвън. И те бяха подготвени от тесен кръг хора, близки на президентския сарай. След това срещите във всички комисии бяха при закрити врата. Камери не бяха допуснати. Управляваща партия не осведоми своите привърженици и близки хора. И сега виждате, че по митингите, вместо да говорят и разясняват промените в конституцията, те нападат с грозни думи, очернят, обвиняват в лъжи опозицията и тези, които им се противопоставят или не мислят като тях.

Той обаче е оптимист за бъдещето в Турция след гласуването:

Искам да подчертая, че каквото и да покажат резултатите, тази страна ще остане вярна на демокрацията. Но ако референдумът каже „не”, страната ни ще спечели време и заедно с това и политиката, и животът ще се върнат към нормалното русло.  Ако допитването каже „Да”, съгласен съм, че ще загубим време, но в края на краищата турският народ ще отрече тази система на еднолична власт и тя няма дълго да просъществува.

Интервю на Шефкие Чакър с Джейхун Иргил можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени