Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НИМ издава най-стария псалтирен препис, съхраняван у нас

Националният исторически музей издаде един от най-ценните си ръкописни паметници - Боянския псалтир от 13-и век. Основна заслуга за това има доц. д-р Ивона Карачорова от Института за български език при Българската академия на науките, която сподели за "Преди всички":

Псалтирът е една от 50-те, според православния канон, книги на Стария завет. Той представлява един сборник от 151 религиозни химни, които са образци на еврейската поезия. Всъщност Псалтирът е основната богослужебна книга в православното и въобще в християнското богослужение.

Средновековните славянски текстове, както и средновековните текстове въобще са написани, като думите не са разделени с междусловни пространства. Редът им е изписан изцяло. Така е така наречената "скриптура континуа". При подготовката за издаване думите се разделят, което изисква добро знаене на старобългарски и вникване в съдържанието на текста. Аз издавам целия текст, който е придружен от изследване. Изследването включва прочуване на графическата система, състава, правописа, фонетиката, езиковите особености.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна