Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евелина Тодорова за другостта, кръстопътя на времето и знаците на богомилите

БНР Новини
Площадът пред двореца на папите в Авиньон.
Снимка: Евелина Тодорова

Родена е в София, завършва висшето си образование в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, а после продължава да надгражда знанията с висш курс по френски език и цивилизации в прочутата Сорбона. Имала е предложения да остане в Париж, но онова родолюбиво пламъче вътре в нея надделява вече толкова години. Вярно, животът й преминава в много пътувания, но завръщането е винаги у нас. Като екскурзовод й поверяват ВИП гости. Като филолог има изключителния шанс да преведе Йо Апел – Гери: „Бог, ангели, свидетели” , „Да постигнеш щастието си” , както и историческото изследване „Катари и тамплиери” на Раймонда Резников. Самата тя пише. Член е на СБЖ и на Асоциацията на екскурзоводите в България.
Преминала през хиляди лични и професионални кръстопътища, съзнателно нарича най-новата си книга „Кръстопъти на времето”. Четивото е полезно не само за екскурзоводи и туроператори.
В думите влага емоция, страст и болка, заради продължаващото неглижиране и загърбване на ролята на богомилството.
На практика, книгата е съставена от няколко „вътрешни” творби: „Небесни хора”, „През сърцето на Турция”, „Кръстопътят Балкани” и „Фрагменти от близо и далеч”. Както биха се зарадвали библиоманите: „находка 4 в 1”.
Това не е пътепис. Разказът на Евелина Тодорова за някои от ключовите места и обекти ще ви накара по друг начин да преосмислите позитивната българска следа в духовния полет на „небесните хора” – богомилите. Ще преобърне закостенели стереотипи за схоластични и схематични образи. Богомилите – катари, албигойци” и т. н., са работяги, но и веселяци, които знаят как да ценят всеки миг от живота и умеят да го наситят с градивна енергия. Пригответе се за едно различно приключение, при което ще прекосим Стария континент. Ще влезем в селища като Арл, Окситания, Каркасон, Алби и редица други. Ще открием паметта за големи личности, тръгнали от земите на България, за да променят историята на Европа.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна