Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мина Златева: Пародирам приказките като бунт срещу нередното

Снимка: БГНЕС

Мина Златева се занимава с фотография и анимация. Влага творческата си енергия в творческото ателие "Фойерверк студио". Завършила е скулптура в Националното училище за изящни изкуства, след това се дипломира в НАТФИЗ, специалност "Анимация". В интервю за предаването "Преди всички" тя сподели:

Кандидатствах и влязох в НАТФИЗ точно заради това предизвикателство – скицата, която си нарисувал, формата, да можеш да я развиеш в пространството.  

Дипломната ѝ работа е ръчно рисуван анимационен филм, наречен "Неприказка" – пародия на идеалното в приказките и естетически бунт срещу нередното:

В основата на идеята са познати на всички приказки, в чиято основа е идеализираният образ на света, но често се получават аномалии. Пародия е жанрът, в който избрах да работя, за да мога да подсиля внушението, че нашите ценности са преобърнати. Вместо идеализираните образи виждаме пародирани образи, насочени към материалното. Например в "Пепеляшка" принцът иска обувката, а не да намери любовта... Всеки човек търси щастието и като всеки нормален човек, аз съм получавала разочарование. Това е моят бунт, протест срещу неща, които виждам и смятам за нередни.

Мина Златева участва със свои кратки анимационни филми в няколко международни конкурса в Италия и в Румъния. Анимационният клип за групата "Джин моник", който прави в екип с Александър Начев и Никола Иванов, е номиниран за най-добър анимационен клип в чешки анимационен фестивал:

Цялото интервю с Мина Златева е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени