Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли достъп Красимир Каракачанов до класифицирана информация

Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Модернизация на армията за милиони, вероятно задължителна казарма, това ще са задачите, които ще стоят пред новия министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Преди всичко новият министър трябва да изчисти казуса с агентурното си минало. По данни, Каракачанов е работил по линия на промакедонския национализъм. Дали това според него би било проблем, за да получи достъп до класифицирана информация:

Допускът се дава според българския закон. Тези, които твърдят нещо, е хубаво да четат, защото сме се нагледали на хора, които приказват, без да са чели. Законът е ясен – министрите и депутатите не подлежат на проверка, член 39 от Закона за класифицираната информация. Какво има да коментирам?

Новият военен министър е за нов изтребител. По този проект има гласувани около милиард и половин лева, а скоро служебното правителство препоръча след анализ доставката да бъде от шведската "Грипен".

За дългите преговори между двата коалиционни партньора повече говореха представителите на националистическия фронт. Най-честото твърдение на господин Валери Симеонов беше, че те не търсят места на хората, а обратно, но днес, когато кабинетът е вече факт, нещата не изглеждат точно така. Поне не с всички министри. 

Проблемен от гледна точка на достъп до най-високото ниво на класифицирана информация в НАТО изглежда изборът на Красимир Каракачанов за вицепремиер по сигурността и министър на отбраната. Старозагорци добре помнят и Валентин Радев, който участва като експерт в унищожаването на съветските ракети на полигона "Змейово", а като заместник-министър на отбраната през 2013 година беше сред най-върлите противници на закриването на полигона, като твърдеше, че там никога не са утилизирани оръжия.

В звуковия файл можете да чуете целите репортажи на Добромир Видев и на Венелина Попова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна