Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 30 години "Ние от Кравай" търсим отговор дали "Революцията продължава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Гьоте институт феновете на рока и всички, които помнят епохата на 80-те, могат да посетят прожекцията на два филма – музикалният "Революцията продължава" на Георги Маринов и документалният "Ние от Кравай" на Соня Лангова. Събитието съвпада с 30-ата годишнина от първия софийски рок фестивал, организиран на 15 май през 1987 година. Прожекцията е част от програмата на института, наречена "Гениални дилетанти", която разказва за субкултурите на България и Германия през 70-те и 80-те години на миналия век.

Авторите на двата филма гостуваха в ефира на "Хоризонт" и се върнаха към спомените от фестивала, към емоцията на рока, пънка и ню уейва и групи като "Ера", "Ревю" и "Нова генерация". В един момент всички усетиха част от свободата, която са търсили реално, отбеляза Георги Маринов, разказвайки за софийския рок фестивал от преди 30 години.  

Соня Лангова сподели, че е попаднала на фестивала случайно, но това е било само началото на връзката ѝ с феновете:

Това което ме впечатли – едни младежи във фрапантно черно облекло, с невероятни прически и излъчващи една много положителна енергия – и там се запознах всъщност с нюуейвовете, пънкарите и така тръгнах на "Кравай", като социолог – да видя какво става.

Цялото интервю, както и музикални фрагменти от песни на "Нова генерация" и "Ревю", може да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени