Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години затвор за Чеци постанови Апелативният съд в София

| обновено на 31.05.17 в 14:53
Снимка: БГНЕС
20 години лишаване от свобода е присъдата на Николай Русинов-Чеци, убил Яна Кръстева в Борисовата градина през 2011 година. Това реши тричленен състав на Апелативния съд-София. Тримата апелативни съдии са отменили доживотната присъда на Русинов след преценка, че смъртта на младата жена не е била  причинена по особено жесток начин.

Това е втори състав на Апелативния съд, който заменя най-тежкото наказание с по-леко. Първият състав му наложи присъда с година по-малка от сегашната – 19 години, но миналато лято тя беше отменена от Върховния касационен съд заради съществени процесуални нарушения и липсата на достатъчна яснота за автора на деянието.

При убийството на Яна не е била употребена значителна сила. Не са ѝ били нанесени силни удари. По делото липсват данни, които да характеризират Чеци като агресивен и садистичен човек. Това са част от мотивите на съда за значителната редукция на наказанието, което прокуратурата и защитата на Николай Русинов могат да протестират или обжалват отново пред Върховния касационен съд.  
Междувременно той вече на практика търпи наказанието си, защото е в ареста от април 2012 година – време, което ще се приспадне от финалната му наказание.

Тялото на 28-годишната Яна беше открито в Борисовата градина в София на 10 юли 2011 г. Тогава стана ясно, че жената е била бита и удушена часове след рок концерт на стадион "Българска армия". 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна