Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нема хлеба без мотике (няма хляб без мотика) - живот на село в Западна Сърбия, малинови ухания и вкус на Златиборска лепинья

БНР Новини
Снимка: Петра Талева

Познаваме ли съседите в най-обичайното им всекидневие – живота на село? Често българите отиват в най-близките селища след границата. Поразглеждат, пък ако пътуването не им е за първи път, правят кратка разходка, обаждат се на приятели и познати в Сърбия, хапват в заведение, пазаруват. И се връщат у нас. А по пътя коментират хубавия домашен вкус на продуктите, обработените земи, живите села.
Как изглежда земеделието и животновъдството в по-далечните от България райони, като Западна Сърбия, например, в Златиборския край? Там терените са полупланински и планински. Една сръбска поговорка гласи: „Нема хлеба без мотике”, (няма хляб без мотика). В предаването „Изгрев“ Петра Талева да сподели впечатления след посещението й в тази част на страната:




СнимкаЗа вкусовете не се спори. Специалистите по кулинария са единодушни, че в кусът се култивира с години. И добавят, че най-добрият начин "да скочиш" в традициите, обичаите, историята на даден район, е да опиташ характерните ястия. Знаете ли какъв е цветът на качамака, (само ще ви кажем, че не е жълт!)...
А какво е Златиборска лепинья? Погледнете на снимката вляво колко малко пространство е необходимо, за да се приготви, преди да се опече. Разбира се, нужна е и пещ. Какво още, ще научите от продължението на разговора в звуковия файл, в който има и залтиборски репортажи, разкриващи кулинарни тайни от района.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна