Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зинаида Златанова: Не бива ЕС да наказва своите граждани заради дефицити на техните политици

Зинаида Златанова
Снимка: БГНЕС

Управляващите в лицето на ГЕРБ правят две много сериозни грешки по отношение на Европа – те не разбират какво е да си европеец. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" Зинаида Златанова, бивш вицепремиер, министър на правосъдието и ръководител на представителството на Европейската комисия в България. Тя коментира предложенията на германското правителство за реформиране на системата за кохезионно финансиране и обвързването ѝ с върховенството на закона в отделните страни-членки:

Първата грешка е, че върховенството на закона означава наказателно преследване. И втората – че да си европеец, да си член на ЕС, означава да се възползваш от финансовите средства на този Съюз. Всъщност и двете неща означават да уважаваш едни правила и едни ценности, които никак в ГЕРБ не разбират. Това е все по-видно. И няма как да бъдем член на един клуб, в който не разбираме правилата.

Ако тези две дълбоки грешки на ГЕРБ в разбирането им какво е Европа не бъдат преодолени, се притеснявам, че наистина можем да останем без европейски средства, и то по причина, за която гражданите не са виновни. Да се надяваме този инструмент да не бъде приет в този му вид в следващата финансова рамка, именно заради това – не бива ЕК и ЕС, като цяло, да наказва своите граждани за дефицити, които показват техните политици.

България е с признати дефицити в областта на законността и съблюдаването на закона още откакто стана страна-член на ЕС преди десет години. Така че не драматизираме, допълни Златанова в своя анализ на темата.

Фактът, че България е все още под мониторинг в областта правосъдие и вътрешни работи, фактът, че България не е член на Шенген и на еврозоната, означава, че Бойко Борисов не е добре приет – така Златанова отговори на въпрос дали няма двоен аршин: от една страна, премиерът да е добре приет в семейството на европейските лидери, а от друга, да сме заплашени от налагането на връзката върховенство на закона – получаване на европейски средства.

Недопускането до Шенген според Златанова показва липса на доверие като цяло в българските институции, които дълго са били рушени.

Зинаида Златанова определи избора на членовете на новия Висш съдебен съвет като една от основните индикации, по които България ще бъде оценявана в следващия доклад по правосъдие и вътрешни работи:

Ако тук България се справи адекватно и добре, ако тази процедура не бъде съпътствана от обичайните скандали и неразбории, това ще помогне изключително много да се придвижим, включително към премахване на мониторинговия механизъм. Много е важно какви представители ще избере парламентът. Много е важно по какви правила.

Цялото интервю на Диана Янкулова със Зинаида Златанова слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна