Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велислава Делчева: Намаляването на броя членове на ВСС, избрани от парламента, може да разруши омертата

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Едно от качествата, които трябва да имат почтенните магистрати, които работят в съдебната система, е смелост. Все ми се струва, може би е малко пресилено, но някой трябва да изгори в тази битка, за да може нещата да тръгнат. Това мнение изрази в предаването "Нещо повече" Велислава Делчева от Програма за реформа в съдебната система. Тя коментира одобрените от парламента правила за излъчване на представители от парламентарната квота в новия състав на Висшия съдебен съвет.

Условията, поставени от депутатите, бяха поставени и при избора на сегашния ВСС, но договорките бяха ясни и гласуването мина така, както си бяха наумили партиите, припомни Делчева. Сега, по думите й,
при гласуване с не по-малко от 160 гласа това ще бъде много трудно:

Но няма да се учудя, ако всички се впрегнат и бъдем свидетели на бърз избор на членове за ВСС. Тази омерта, според мен, би могла да се разруши само тогава, когато се намали квотата на членовете на ВСС, които се избират от парламента, с оглед на това, че все пак трябва да се запази и балансът между властите. Мисля, че вече всички сме убедени в тази необходимост.

Вече започваме да говорим за това, съдиите или прокурорите кои колегии избират, кои колегии очакват да ги ръководят, така че в този смисъл ми се струва, че това са едни много важни избори, защото оттук нататък ще се разбере магистратите кой иска да ги ръководи.

Аз се надявам да не слагаме етикети на никого, а независимо от това кой бъде избран, накрая на мандата на следващия Висш съдебен съвет, ние ка да кажем: "Да, те си свършиха работата",  за да не изпадаме в тези разговори, които имаме в момента по отношение работата на сегашния състав.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна