Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдия Емил Дечев: Законът не забранява да се агитира за определени колеги

Снимка: БГНЕС

Предизвестеност на избора няма. Това каза в предаването "Преди всички" съдия Емил Дечев, който е един от 27-те кандидати, които бяха изслушани миналата събота от съдиите, които в почивните дни ще гласуват за свои представители в следващия Висш съдебен съвет (ВСС): 
Надявам се, че няма да има, тъй като е много важен този избор. 

Има списък и аз съм го виждал, потвръди съдия Дечев относно разпространените информации, че административни ръководители на някои съдилища са раздали на свои колеги листчета /списъци, с имената на кандидати, които на всяка цена трябва да влязат в новия ВСС.

Безспорно законът не забранява агитация
, добави съдията и уточни, че листчето се разпространява не само в Софийския районен съд, но и в други съдилища в страната, като списъкът на имената е един и същ навсякъде, т.е. има един създател, един координатор.

Да, законът не забранява да се агитира за определени колеги, но тук възниква въпросът защо не е било направено по-открито. Например, един плакат "Съдия Стефан Милев застава зад тези седем човека" - шестима титуляри и един резервен,
пошегува се Дечев.

Съдиите са хора, които решават дела за милиони, а понякога и за милиарди, както и изпращат хора в затвора за 20-30 години, а понякога и до живот, та след като те са узрели и държавата им е гласувала доверие да взимат такива решения, е унизително някой друг да решава или да им препоръчва непознати на него самия или на тях самите колеги,
добави съдия Дечев. 

Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна