Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Здравков: 30% от подкупите отиват към началниците на големите митници

Григор Здравков

30% от нерегламентираните плащания, така наречените подкупи, отиват към началниците на големите митници и към началниците в Агенция "Митници“, независимо кое е правителството и кое е ръководството на агенцията. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Григор Здравков, председател на Легия "Антимафия”:

Има чадър над големите шефове в агенцията. Това се доказва със СРС-та, с методите за пране на пари, достатъчно дълга разработка на службите. След като службите са преценили, че най-големият бандит в системата е началник-смяна или началник на митнически пункт, аз какво мога да направя. Това, което имаме като документи, като данни и твърдения сме ги предавали винаги на прокуратурата. Тези сигнали се проверяват, но някои са приключили с отказ, други продължават да се работят, по други имаме успехи.

Всички митничари, независимо от техния стаж – дали е една година или десет години, са минали т.нар. тестове за лоялност, за които господин Танев загуби две години, за да ги вкара, добави още Здравков:

Явно тези тестове не вършат никаква работа. Обикновено две трети от заловените митничари или нямат повдигнати обвинения, или са оправдани от съда. Тук вече възниква въпросът: "Кой не си е свършил работата?“. Дали това е съдът или прокуратурата, дали – органите да МВР или ДАНС, които събират доказателствата? Над 60% от задържаните митничари се връщат на работа отново в Агенция "Митници“.

Цялото интервю с Григор Здравков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени