Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Йовев: До петък ще заработи първото изнесено гише на Агенцията по кадастъра


До петък ще заработи първото изнесено гише, което ще предоставя кадастрални услуги. То ще бъде разположено в Направление "Архитектура и Градоустройство" към Столична община. Това каза в предаването "Преди всички" заместник-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев.

Именно такива изнесени гишета се очаква да сложат край на огромните опашки от хора, които ежедневно се образуват в Агенцията по геодезия, картография и кадастър .Според Йовев промяната не би трябвало да създаде затруднения:

Ще има изнесени офиси. До петък ще заработи гише в НАГ, оборудвано и със служител от агенцията.  Естественото място, където хората си знаеха да  ходят са общините, това спор няма. Опашките в София на "Мусала" 1 се провокираха и от това, че действително София-град и София-област са на едно място и действително едва ли не човек от Самоков трябва да дойде на "Мусала" 1, за да си извади скица. Ще отворим още два офиса на самата агенция, които ще бъдат в центъра на София, на по-удобни места. В общините и в момента имат гишета "Кадастър и регулация", едновременно с тяхната работа да обслужват и кадастъра. Там по-скоро ще бъдат като пощенска кутия.

Валентин Йовев посочи, че хората могат да си вадят и електронни скици:

Всеки един, който има електронен подпис, може да влезе и да се получи електронна скица.

Йовев отбеляза, че една от причините за опашки в Агенцията по кадастъра е в липсата на служители: 

Мисля, че хората не са достатъчно. За съжаление в условията на административен борд, така да се каже, едва ли ще ни разрешат увеличение на щатовете.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна