Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившата топлоцентрала на НДК ще бъде трансформирана в център за изкуство

Снимка: Ани Петрова
Бившата топлоцентрала на НДК предстои да се превърне в център за изкуство. В предаването "Хорзионт до обед" председател на Комисията по култура в Столичния общински съвет Малина Едрева обясни:

Проектът е реално граждански проект, защото инициативата дойде от гражданските и творческите организации. Тя беше много добре обоснована и разбира се, подкрепена от местната власт в лицето на Столична община и лично кметът Йорданка Фандъкова застана зад този проект. Няма да крия, че за това толкова атрактивно място в сърцето на нашия град имаше много различни идеи, включително идеи за търговски центрове.

Арх. Христо Станкушев, член на журито и представител на работната група, която разработва модела за преосмисляне на пространството на топлоцентралата разказа за процеса досега:

Проектът започна 2014 година, с един много по-широк кръг от възможности като локации. Спряхме се на тази локация заради реалната възможност тя да бъде превърната в центъра за изкуство. 2015 година направихме три проекта, които разглеждаха три хипотези Тогава по-скоро избрахме посоката да може да бъдат вплетени различни представители на изкуствата, да работят в този център и 2016 година този цикъл на предпроектни проучвания завърши с извеждането на един цялостен модел, който да даде възможност да реализираме архитектурен конкурс, който сега приключи, преди месец, и имаме избран победител.

Когато започнахме да разглеждаме сградата от всичките й страни, стигнахме до заключенията, че просто още една театрална зала в София, само такава, едва ли има нужда. Отворихме хоризонта и към други организации- дизайнерски, архитектурни, проектантски бюра и благодарение и на техните усилия и на тяхната намеса, проектът, който спечели, предвижда по-голяма намеса и на други дисциплини.

Актьорът Стефан Щерев, който също участва в групи по темата обясни защо центърът няма да е само за театър:

Защото сами осъзнаваме, че силите, когато са обединени, мисля, че е в  този случай наистина беше заровено някъде дълбоко.

Разговора на Ирина Недева с Малина Едрева, Христо Станкушев и Стефан Щерев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна