Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Колев: При техниката Боуен е важна мотивацията на пациента

Снимка: Ани Петрова, БНР

В предаването на "Часът на здравето" разговаряхме с кинезитерапевта Николай Колев за техниката Боуен -  холистична терапия, която се състои от движения, изпълнявани с палците на ръцете по точно определени места от тялото.

"Техниката е измислена от покойния Том Боуен в средата на миналия век. Тя се състои от много нежни, деликатни, нетравмиращи въздействия на определени части по тялото. Въздейства се по специфичен начин върху кожата и подкожието, с което се постига солиден оздравителен ефект върху множество здравословни проблеми, без да травмира или по някакъв начин да уврежда тъканите, да травмира пациента", каза Николай Колев.


По думите му, спектърът от проблеми, които повлиява техниката, е много широк, защото влияе на вегетативната нервна система.  Колев посочи, че вегетативната нервна система контролира около 80% от процесите в нашия организъм. Тя се състои от два дяла - симпатиков и парасимпатиков, и те трябва да са в баланс. Когато по една или друга причина балансът се разруши, започват различни здравословни проблеми, казва Николай Колев.

Снимка"Голяма част от хората не знаят, че имат проблем той се казва вегетативна дистония. Пациентът чувства болка, неразположение, има чувството, че ще колабира, получава паник атаки. Симптоматиката е разнолика - ходи по доктори и му казват: "здрав си, нямаш структурни проблеми". Дефакто обаче проблемът е функционален, от дисбаланса на вегетативната нервна система. Ако той продължи, с времето се получават и структурни проблеми", твърди кинезитерапевтът. Той обясни, че с техниката се повлиява тази система. Движенията се извършват върху кожата и подкожието, въздейства се върху фасцията - съединително-тъканна ципа, която обвива целия организъм - всеки нерв, кръвоносен съд и мускул.

Какъв е механизмът на действие и какви оплаквания може да повлияе, според Николай Колев - чуйте интервюто!Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна