Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентските организации са против лимитите на лекарства, предлагани от НЗОК

Снимка: БГНЕС
Пациентските организации са против лимитите, които Здравната каса предлага в анекс към рамковия договор за тази година. Това каза представителят на Пациентските организации в НЗОК Андрей Дамянов за предаването "Преди всички" по "Хоризонт":

Тези лимити ме притесняват от гледна точка на това, че когато един лекар постави диагноза, той вижда пациента срещу себе си и той може да прецени кое точно лекарствено средство ще въздейства адекватно върху неговото състояние. В този смисъл, да се предписва такъв лимит - вие ще предпишете най-евтиното лекарство от този вид, според нас, не е добро решение. За нас тези лимити представляват проблем дори в лечението на пациента. Аз си представям ситуация, в която лекарят казва на пациента: "Виж какво, за тебе е ей това лекарство, но не мога да ти го предпиша, защото Здравната каса ще ме глоби. Ще ти предпиша ей това, което не съм сигурен, че ще ти действа". За мен това е абсолютно неприемливо. За нас това е проблем.

Дамянов изтъкна, че много държави, в които е имало демонополизация на здравните каси, се връщат към нашия модел поради липса на ефективност.

За нас демонополизацията на Касата представлява проблем. В Германия има 15 каси, но те са над близо 70 милиона население и финансовата дисциплина в Германия е далеч по-сериозна, отколкото в България. Ние виждаме нещата по-скоро като запазване на монопола на Касата, но намиране на допълнителен източник на финансиране - дали ще го наречем втори стълб, дали това ще бъде чрез някакви доброволни, допълнителни здравни осигуровки или нещо през частни фондове.

В София се открива шести Национален конгрес на пациентските организации, на който представителят на Европейската комисия от дирекция "Здравеопазване" Филип Домански ще изнесе доклад с препоръките на Комисията към България в политиката на здравеопазването.

Наясно сме, че в здравеопазването имаме доста проблеми, някои от които са решими, други, според мен поне, много трудно решими. Един от основните ни проблеми е универсалният достъп до здравната ни система. Друг голям проблем е намаляването на лекарите и медицинския персонал. Често тук специалисти просто липсват, особено в по-малките населени места. Там проблемът е много сериозен и драстичен. Имаме също така един голям проблем с лекарствените средства. Не е тайна, че колективният лекарствен списък не обхваща дори и половината от болестите, за които са включени за лечение с тези лекарствени средства и въобще имаме тежък проблем с хроничния недобор в Здравната каса. 

Дамянов изтъкна, че Пациентските организации намират начин да взаимодействат добре с управляващите в последните години:

В интерес на истината нямаме кой знае какво особено влияние, но в крайна сметка ние сме тези, които предизвикват дискусиите по конкретни теми, включително и сега с лимитите.

Интервюто с Андрей Дамянов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна