Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишиха минималната пенсия - какво остава още да се върши в социалната система

БНР Новини
Грациела Ингелска, Анелия Торошанова и адвокат Захари Генов (отляво надясно).
Снимка: Росица Михова

Миналата седмица парламентът прие на първо четене законови промени, според които минималната пенсия за осигурителен стаж у нас от 1 юли ще стане 180 лв., а от 1 октомври - 200 лв. Поправките бяха одобрени със 187 гласа „за” и ще бъдат гласувани на второ четене следващата седмица. За пръв път в 44-ия парламент имаше сериозна дискусия по така деликатната социална тематика - като в пленарната зала, а и в кулоарите имаше и още ред предложения, които може би някакси ще станат и факт във времето.
В момента минималната пенсия за осигурителен стаж е 161 лв., а към април т.г. такава получават над 500 хил. души. В мотивите на законопроекта е записано, че за увеличението през 2017 г. ще бъдат необходими 100 млн. лв., а догодина - 280 млн. лв. Това бе заложено в гласуваните промени.
Тези решения може би не са най-добрите, но засега повечето от народните представители показват поне желание за работят за някакви нови социални придобивки и най-вече за социални услуги - именно за най-слабите в обществото хора, а не просто за определени съсловия. Системата не е лошо замислена, просто освен повишаване на парите - трябва да има ред други мерки в името на справедливостта към работилите някога хора, които днес разчитат единствено на пенсиите си, смята председателят на социалната комисия д-р Хасан Адемов.
Именно в частта елементарна справедливост са длъжници управниците на социално слабите хора не едни 20-сетина лева ще ги направят по-богати, а чувството, че с нещо си заслужил, след като си работил през по-голямата част от живота си.
В резултат от предложената промяна, със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от пенсията за осигурителен стаж и възраст: пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии. Всичко това залегна в приетите преди промените в закона допълнения към Кодекса за социално осигуряване.
Позицията на бившия социален министър и сегашен експерт по социалните въпроси Иван Нейков бе, че вече уверено трябва да се върви не толкова към финансови „бонуси” за хората в пенсия, а сериозно да се помисли за онези възрастни хора, които вече трудно се грижат за себе си… т. е. да се мине към социални услуги, а не вечно да спори за размера на социалните помощи.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна