Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите готвят промени в антикорупционните органи

Снимка: Център за изследване на демокрацията

Още преди седмица Министерството на правосъдието стартира едномесечна обществена консултация по бъдещия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Предвижда се създаването на един нов единен независим антикорупционен орган, който да обединява функциите на вече съществуващи публични органи, някои, от които са широко известни. Според авторите на законопроекта новият независим орган ще се нарича Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Бъдещата комисия ще стъпи на базата на действащата в момента комисия, озаглавена така, като към нея се вливат Комисията за предотвратяването и установяването на конфликт на интереси, и на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната  престъпност към Министерския съвет. Днес стана ясно, че президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са се обединили на вчерашната си среща около идеята дирекция "Антикорупция" да бъде изведена от ДАНС и да стане част от бъдещия единен антикорупционен орган.

Предполагам, че функцията на това звено на ДАНС ще бъде да укрепи разследващия капацитет на новия орган. Това посочи в интервю за предаването "Нещо повече" Александър Стоянов от Центъра за изследване на демокрацията:

Предполагам, че това се прави, за да се укрепи разследващият капацитет на новия орган, тъй като останалите звена не са чак толкова силни в разследванията, докато това е основната функция на ДАНС. Има един принципен въпрос, който трябва да се реши – какво ще постъпва в този орган, тоест какво имаме на входа и какво имаме на изхода. Струва ми се, че там консенсусът не е пълен. Ако кажем, че на входа имаме съмнения за корупция спрямо чиновници, институции и т.н., след това веригата е съмнение, което е резултат на изследване, обосновано предположение, което е въпрос на разследване.

Цялото интервю с Александър Стоянов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна