Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеи за законодателни промени от хотелиери и производители ще бъдат представени на депутатите на 13-и юли

Снимка: БГНЕС


На 13-и юли инициативата на БНТ "Вкусът на България" ще представи на депутатите предложения за промени в законодателството, направени от производители на традиционни продукти и хотелиери. Това ще стане на среща в парламентарните комисии по регионална политика и земеделие. Производителите и хотелиерите излязоха с предложенията на дискусии в рамките на инициативата. В предаването "Нещо повече" Екатерина Генова - директор на "БНТ Свят и региони", обясни:

Много от проблемите, отдалечават производителите от туризма, могат да бъдат решени в рамките на един град или един регион. Други проблеми могат да бъдат решени, ако се променят някои документи, нормативни актове, закони дори. И точно това е една от целите на кампанията,която се разви в 4 регионални дискусии и една пресконференция в София. Дискусиите бяха в Банско, Габрово, Пловдив и Варна.

На много от местата се оказа, че местните производители на есе познават и не са имали досега възможност нито да се видят, нито да се чуят с местните хотелиери и ресторантьори, което за нас беше новина с отрицателен знак.

Генова отбеляза някои конкретни идеи:

Предложенията и идеите бяха много, ние се опитахме да ги обобщим и те са в най-различни посоки. Законодателните промени, които малките производители или по-големите производители очакват са свързани с облекчаване на процедурите по регистриране на един производител, така че той да може да представи необходимите документи на хотела, с който иска да работи.

Между другото един от начините да се докаже качеството и да се промотира българският вкус, производителите казаха, че трябва да с въведе задължителен държавен български стандарт, което обаче е невъзможно поради европейските норми, към които ние се придържаме, но българският държавен стандарт може да стане препоръчителен и той да стане гаранция за качеството на съответната стока. Това да значи, че е качествена и тогава хотелиерът или ресторантьорът да я предпочете.

Къщите за гости се оказват с една много сложна регламентация, която би могла да се опрости.


Даниел Панов - кмет на Велико Търново и председател на Сдружението на общините, допълни:

Аз бих казал например за промяната в Наредба 26, в раздел "Мляко", да се конкретизира какво означава технологична инсталация. В момента има производители, които правят истински български сирена, кашкавали и млечни продукти. Те с е крият да ги продават, защото няма регламентирана подзаконова нормативна база за това нещо. Именно тези фермерски пазари, които Министерството на земеделието преди години стартира, те трябва да се продължат. Също така поднормативни законови промени трябва да се направят и това могат да го решат както Министерството на туризма, така и местната власт, кметовете, да се обособят щандове или хладилни витрини в хотелите, където да се предлагат тези характерни продукти.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна