Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът "Пътят като ритуал" събира ентусиасти от осем държави

Горна Липница очаква гостите на фестивала
Снимка: http://oldschoolresidence.com

Какъв път ще извървят участниците в арт резиденцията "Старото училище" в село Горна Липница тази година? В предаването "Хоризонт до обед" организаторът Димитър Палов разказа:

Дълъг път ни чака, който ще доведе до изданието през август месец. Самата резиденция ще се проведе от 4-и до 14-и август, в която ще участват 13 артисти и двама куратори от 8 държави - България, САЩ, Израел, Великобритания, Швеция, Германия, Франция и Испания. Възрастта на участниците е от 79 до 29 години. Ще работят по темата "Пътят като ритуал" и в края на краищата трябва да стигнат до отговора на основния въпрос: каква е целта на нашето пътуване?

Винаги сме искали всички наши теории да бъдат онагледени. Затова артистите ще имат възможност да експериментират, вървейки или тичайки по различни видове пътища, които минават на територията на селото и региона - останки от стари римски пътища, централния път в Горна Липница - вече напълно нов, поклоннически маршрути, артистични пътища.

Всеки един от артистите ще даде отговор на въпроси, свързани с пътя, ще има и финален колективен отговор на това каква е целта на нашето пътуване, обясни Палов.

Фестивалната програма на арт резиденцията" ще завърши с изложба и кураторски тур. В арт резиденция "Старото училище" има и детска школа.

Пътищата на всички участници са различни, но в края на краищата водят до едно малко село - Горна Липница в България, което ще им покаже и промотира България, което ще постави българското в основата и ще го отвори към света.

Още за фестивала слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна