*0v,ld(r"Ǥ"Ǥx"Ǥ Ǥ𚴤H"Ǥ/blagoevgrad/Idei_Interesi_Biznes/broadcasts){H retu"Ǥx"Ǥ"Ǥ"Ǥ8ɤ"ǤЗдравен компасargUϣ:݌& if"Ǥ"ǤP#Ǥx"Ǥ(#Ǥ/blagoevgrad/zdraven-kompas/broadcastsUX t.srh#ǤP#Ǥ#Ǥ"Ǥ#ǤАз, Буки, Ведиdocume_71. 'ht#Ǥ#Ǥ $ǤP#ǤDcͤ$Ǥ/blagoevgrad/Az_Buki/broadcastm! 'Pa8$Ǥ $Ǥ$Ǥ#Ǥh$ǤПриемна в ефирhttpE/4^&book$Ǥ$Ǥ$Ǥ $Ǥ$Ǥ/blagoevgrad/priemna-v-efir/broadcastc냻+func%Ǥ$Ǥp%Ǥ$Ǥ@%Ǥ/var/www/html/bnr/app/BNR/View/header.html.creW ));t.%Ǥp%Ǥ%Ǥ$Ǥ%Ǥe8ce14eb45298d8e5afcb83a4c2fb06162d3a16f.inser68!; &Ǥ%ǤX&Ǥp%Ǥ0&Ǥ3312865406601367c919c09-33414459site="" class='article-page mc-1139' >
Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтернативен тур през забравени места потапя в софийските потайности

Снимка: http://www.freesofiatour.com/

Нова туристическа програма за неизвестните места на София ще търси изкушени да надникнат в софийските потайности не само сред чужденците, но и сред живеещите в града.

Всеки един град в процеса на своето развитие започва да губи донякъде от своята история, но не толкова като исторически факти, а по-скоро като места, които веднъж са били обживявани и търсени, а сега вече изчезват в сенките на новото. Затова е много интересно да се погледне отново назад към тези места, защото те крият не само собствените си чаровни истории, но и истории, които не могат да не ни подскажат нещо и в съвремието. Това разказа в предаването "Хоризонт до обед" Томислав Рашков, заместник-председател на Сдружение 365, което организира обиколките.

Нестандартният тур е разделен на две части. За алтернативния маршрут за разглеждане на София организаторите от Sofia free tour са измислили и загадки, за да вкарат посетителите в атмосферата на самата локация, допълни Рашков:

Първата част се прави с помощта на нашия стартов пакет - вътре има карта и всякакви други материали, необходими за разрешаване на загадките по маршрута. Тази част може да бъде направена, когато човек иска. Ние препоръчваме това да се случи в нормалното работно време, защото тогава и повечето ни локации ще са достъпни. Втората част на тура се случва в нашия информационен център на улица "Иван Денкоглу" 24. В неговото мазе всеки понеделник, сряда и петък от 7.30 до 8.30 нашият екип ще посрещне гостите на тура, за да им разкаже всъщност истинските истории за локациите, които са посетили и чрез интератрактивни игри и методи да ги накарат да съпреживеят това нещо заедно.

Много хора спекулират, че от Халите надолу в посока "Мария Луиза" и Централна гара е един особено критичен район на София, който крие своите опасности, но има много интересни места и ние се насочихме точно към него, защото смятаме, че вместо да страним от непознатото, хубаво е да се гмурнем в него. Забелязахме колко много от нещата, сградите и скритите мазета - въобще всичко, което се намира в този район, носи своята история, която може да ни разкаже много за развитието на  София като наша столица и град.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна