Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Топалов се съмнява, че преместването на делата за корупция се основава на специален анализ

| обновено на 28.07.17 в 22:18
Снимка: БГНЕС

"Съд-мишена" - така председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов нарече оглавяваната от него институция. Поводът за това са промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които прехвърлят делата за корупция по високите етажи на властта от Градския в Специализирания наказателен съд.

От думите на Топалов стана ясно, че изпращането на VIP-корупционните дела в спецсъда не е резултат от анализ на тези, които от години се гледат в Софийския градски съд. Той, оказа се, даже и не знаеше, точно какъв процент са те от всички наказателни дела. Представа за това обаче имаше доскорошния и.д. шеф на Софийския районен съд Стефан Милев, подозиран, че е избраникът да оглави мега специализирания съд:

Това ще редуцира поне на 30% обема на делата в наказателно отделение.

И отрече да се готви за нова началническа позиция с думите:

Амбиции нямам.

Калоян Топалов видя в прехвърлянето на спецделата в спецсъда доказателство, че Софийският градски съд върви в правилна посока:

Когато един съд е мишена, и то на държавата, всичко е възможно. В някои аспекти съм доволен, че такова е доверието на политическата класа към Софийския градски съд. Говори за работата на Съда, че ние сме в правилната посока. Именно заради това ни взеха важните за всички дела.

Точно по тази причина той заяви, че не се притеснява от засилен интерес към Градския съд на съдебни кадровици след края на мандата им, в резултат на т.нар. кариерен бонус, който депутатите им дадоха, и така получиха правото да избират в кой съд да продължат работа:

В този съд се работи, а, струва ми се, че една немалка част от лицата, получаващи кариерни бонуси, не са свикнали на работа, каза Калоян Топалов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна