Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Ана Джумалиева: Добре е депутатите да се въздържат от изказвания за закриване на институции

Доц. д-р Ана Джумалиева
Снимка: Георги Корнейков, БНР

Добре е депутатите да се въздържат от изказвания за закриване на институции. Това коментира в интервю за предаването "Неделя 150" на програма "Хоризонт" новият стар председател на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева по повод позицията на "Атака“, че е по-добре без такава комисия:

Депутатите имат право да изразяват своето мнение, но аз лично бих препоръчала, тъй като те са представители на народа, да бъдат пример за толерантност, за търпимост, за добронамереност, защото в нашето общество тези проявления на слово на омраза са неща, които са като язва на обществото.

Нараства броят на жалбите и сигналите, които се подават до Комисията за защита от дискриминация, но това не трябва да се отдава само на факта, че хората са още повече дискриминирани или третирани неравно. Това можем да го отдадем и на факта, че нашата институция се развива, допълни още доц. д-р Джумалиева:

Имаме регионални представители в почти всички областни центрове, които ежедневно популяризират дейността на комисията. Правят изнесени приемни в малките населени места. Обучаваме различни групи представители от обществото, от държавната администрация, от местната власт, тоест ние реализираме нашата превантивна дейност и това неминуемо води и до популяризиране на дейността на комисията.

Председателят на Комисията за защита от дискриминация поясни какви най-често са подаваните жалби към комисията:

Статистиката показва, че най-много жалби имаме по признак увреждане, по признак лично положение, най-вече дискриминация на работното място. Имаме и по всички други признаци, които са предвидени в Закона за защита от дискриминацията. Ние имаме и социална насоченост. Производството е безплатно и поемаме за сметка на бюджета на комисията пътните разноски на страните, които участват в нашите производства, защото обикновено наблюдаваме, че жертвите на дискриминация са хора от определени уязвими групи – социално слаби, безработни. Това са хора със затруднено финансово положение и това ги прави уязвими, а ние по този начин им помагаме.

Цялото интервю с доц. д-р Ана Джумалиева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени