Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спартак Дерменджиев с нов виртуален проект, който напомня за приятелите ни, напуснали България

Проект на Спартак Дерменджиев
Снимка: Фейсбук

Нов виртуален паметник се появи в Интернет пространството тези дни. Автор е скулпторът Спартак Дерменджиев, идеята е - паметникът да бъде на летището и да е с мотив от песента "Облаче ле бяло", за да напомня за всички наши сънародници, напуснали страната ни в опит да намерят по-добър живот:

Артистът, който гостува в ефира на „Хоризонт“, за да представи новия си виртуален проект, отбеляза, че социалните мрежи предоставят големи възможности на творците:

Използвам от 5-6 години Фейсбук. Тогава видях възможностите на социалните мрежи. Социалните мрежи бяха много удобни за мене и там направих първия виртуален паметник на Георги Марков. И тогава видях колко са подходящи социалните мрежи за художника, за артиста – да показва.

Човек какъвто е в обикновения живот, такъв е и във виртуалния, каза още Спартак Дерменджиев, допълвайки:

Дори там да има възможност да е инкогнито, да е анонимен, може да е малко по-смел и по-откровен, но той си остава същия. Виртуалното пространство и общуването не променя хората. Може би ги прави малко по-искрени.

Спартак Дерменджиев сподели, че творческите идеите за проектите му в интернет пространството идват спонтанно, носейки удоволствието от играта с изразните средства на изкуството: Просто една игра - за мен изкуството е игра. Питат ме защо виртуални, защо не реални? Всъщност ако трябва да ги правиш реални, играта изчезва, става много на сериозно.

За възникването на идеята за актуалния проект – паметникът на емигрантите, творецът разказа: Аз имам много познати и приятели, роднини в чужбина, но то от години е така. Как точно стана и защо тази песен прозвуча в мен и аз го видях паметника там, на летището, и тези малки облачета, не мога да кажа….. Да кажа няколко думи за паметника:

Разликата е, че нещата са обърнати. В песента емигрантът, българинът, който живее далече от родното място, поглежда към небето, вижда едно малко облаче и носталгия свива душата му и той с мъка говори и пита облачето: "Я кажи ми, облаче ле бяло".

В случая на моя паметник този, който говори на облачето, е този, който стои тук, в България. Аз съм в България. Аз поглеждам към небето, виждам облачето бяло и се сещам за моите приятели, които са в чужбина.

Цялото интервю на Диана Дончева със Спартак Дерменджиев може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна