Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания запазва нивото на терористична заплаха, но въвежда допълнителни мерки за сигурност

Властите смятат, че групата, стояща зад нападенията, е напълно разбита

| обновено на 19.08.17 в 20:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС
"Ислямска държава" пое отговорност и за второто нападение в испанската провинция Каталуния. При атаките в Барселона и Камбрилс загинаха 14 души, а 130 бяха ранени. Властите в Мадрид обаче решиха да не повишават нивото на тревога в страната.

Вътрешният министър Хуан Игнасио Зойдо поясни, че експертите единодушно са препоръчали това:  

Да се задържи  четвърто ниво на терористична заплаха, една степен преди максималната пета. Ще бъдат взети допълнителни мерки, които да засилят сигурността. Те са насочени към ефективността на полицейските служби, но остават в рамките на четвърто ниво на заплаха.
Правителството ще засили сигурността в райони, където се събират много хора, и на места, посещавани от туристи.
Ще пренасочим усилията си и ще ги приспособим към всяко място или район, където е необходима особена защита, заяви още министърът на пресконференция.
   
Испанските власти смятат, че групата, стояща зад нападенията, е напълно разбита.

Шофьорът на микробуса, който отне живота на 13 души при нападението на "Ла Рамбла" в Барселона в четвъртък, може все още да е жив, обяви испанската полиция. Според властите главен заподозрян за атаката е 22-годишният Юнес Абуякуб, роден в Мароко и живял в испанския град Рипол, северно от Барселона. Първоначално за основен заподозрян беше сочен 17-годишният Муса Укабир.

Това все още е възможност, но вече губи тежест, съобщи пред местна телевизия ръководителят на полицията в Каталуния Жозеп Луис Траперо.

Муса Укабир беше един от петимата нападатели, застреляни в курорта Камбрилс, след като врязаха микробус в пешеходци часове след атаката в Барселона. Петимата са носели брадва, ножове и фалшиви експлозиви, съобщи още полицията.

Вчера за атентатите бяха задържани четирима души - трима бяха арестувани в Рипол и един в Алканар.

Освен Юнес Абуякуб, се издирват още двама заподозрени, но властите предполагат, че те може да са загинали при взрива в къщата в Алканар в сряда вечер.

Въпреки че първоначално се смяташе за изолиран инцидент, полицията след това свърза газовата експлозия в Алканар с атаките в Барселона и Камбрилс. Взривът, който не е бил планиран, е лишил нападателите от експлозивите, с които са мислели да извършат поне една голяма атака в Каталуния. За това те са прибегнали до използването на микробуси.

Каталунските власти откриха изчезналото след терористичния акт в Барселона в четвъртък 7-годишно момченце Джулиан Кадман живо и здраво в местна болница. Майката на момчето е сред прегазените от микробуса и състоянието й е тежко.Детето е с австралийско и британско гражданство.

От Канада потвържадават за един убит и четирима ранени нейни граждани. Сред жертвите е американец от Сан Франциско, който се е намирал в Барселона със съпругата си, за да празнуват първата годишнина от сватбата си.

Междувременно около 100 мюсюлмани се събраха на булевард "Рамбла" в Барселона и скандираха "Ние не сме терористи" и "Ислямът е мир".
Полицията се намеси снощи, за да овладее напрежение, възникнало между протестиращи групи в Барселона. Служителите на реда разпръснаха десетки крайнодесни, след като ги разделиха от стотици контрадемонстранти на мястото на възпоменание за жертвите на терористичната атака. Крайнодесните държаха плакати с надписи "Защитете Европа" и "Спрете ислямизацията на Европа", а противниците им ги обвиняваха, че са фашисти и скандираха мотото на републиканците от времето на испанската гражданска война - "Няма да преминете". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна