Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква ни най-магическото издание на "Беглика фест"

Неравноделните ритми вдъхновяват певицата от Нова Зеландия Туи Мамаки, която открива първата вечер на фестивала

Туи Мамаки, снимка: Ирина Недева

Под мотото "Пресътворение" от днес до 27-и август "Беглика фест" ще съчетае магията на музиката и природата.

Новозеландската певица Туи Мамаки (Tui Mamaki), която живее и твори в София е първата, която ще излезе под откритото небе и звездите до язовир Голям Беглик тази вечер.  Тя е позна на българската клубна сцена от участията си с Kottarashky & The Rain Dogs. Новият й самостоятелен албум е вдъхновен от българския фолклор. Малко преди да отпътува за язовир "Голям Беглик", Туи беше специален гост в предаването "Преди всички" и сподели как става така, че преди три години животът я отвежда до страна, толкова отдалечена от родната й Нова Зеландия.

Бях дете, когато чух "Мистерията на българските гласове" на един диск и бях дълбоко впечатлена от енергията на тези гласове. Това беше първият ми опит в разбирането на мощта на музиката. Най-вече в женските гласове.

Малкото момиченце, което се впечатлява от "Мистерията на българските гласове", расте в дома на театрали, които в дома си имат музика от целия сват.

Аутеаруа  е оригиналното наименование на Нова Зеландия, което в превод най-често се превежда със земята на дългия бял облак.  Кога и как Туи решава да дойде до България от толкова далеч - от другата страна на земята?

В един момент си помислих за живота си до тогава и за това което бих сжалявала най-мнго ако изпусна в този живот. И едно от тези неща беше да отида толкова далеч - на това място България. Нямах никакъв контакт със страната ви. Един единствен е-мейл адрес. На Никола - т.нар. Котарашки, с когото се бяхме намерили в My space, и дойдох през 2011 г. За да опитам да вкуся от вашия фолклор и култура и ето ме още съм тук, така започна една история, която си остава недовършена. Тук съм...

Туи се вдъхновява от философията на тези арт фестивали, които търсят допирните точки между изкуството и природата. 

Снимка

Най-вълнуващото обаче за Туи са човекът и музиката, като начин да празнуваме живота и човешкия потенциял в полето на любовта.

Политически ми е трудно да се позиционирам по отношение на всяко едно отделно нещо, защото има много неща, които не знам, а ситуацията е много динамичена в политическо отношение в днешно време. Затова се надявам да оставам извън политическото, а близо до поетическото, до поезията...

Туи потъва в дълбоките води на българския фолклор. Знае ли вече как да плува в тях?

Не мисля, че знам как да плувам. Мога да ритам, нали знаете как едно дете се учи да плува, първо кучешката да рита с крачетата. Всичките ми нови песни, които създавам тук в България в последните две години са вдъхновени от ... неравноделни ритми. Но това е само началото, а чувствам че това ще е приключение за цял живот. Така че няма как да кажа, че знам как да плувам в дълбоките води на българския фолклор.

Със смях Туи споделя, че за нея е особено удоволствие да е първата, която ще открие фестивала, даже преди официалното начало.

Мой ще бъде първият звук. Ще свиря с малката ми китара някои от моите собствени композиции. Повечето са на английски, но са вдъхновени от звуците, които чувам тук, както и някои аранжименти на народни песни, но на моята китара. Така че всеки, който иска, е добре дошъл да се забавлява или посмее.

 
Снимка

Музикалната програма на фестивала в тазгодишното му издание обединява както нови, така и добре познати експериментални, авторски български проекти в областта на етно, джаз и аудио-визуалното изкуство. Потапяйки ни в мистичен свят, музиката на "Беглика" разкрива нови пространства и ни пренася на пътешествия във времето, културите и различните местонахождения на тялото, ума и духа, обещават организаторите. Музиката на голямата сцена ще утихва малко след полунощ, а музикалните емоции ще продължават в по-интимна акустична атмосфера около беглишките огньове.

В предаването "Преди всички" Виктор Димчев изрази увереност, че ни очаква най-магическото издание на фестивала:

Тази година "Беглика" се пресътворява и наново заживява своя весел живот. Около месец строят работилнички с полумагически същества - цветни, шарени места, където хората могат да потърсят парченце от себе си или да намерят парченце от други хора, да чуят красива музика и да се потопят в магията на този приказен язовир и поляните, които носят толкова много спомени и всичко е свързано с толкова много красиви неща.

Със сигурност това ще е най-магическото издание на "Беглика" до този момент, тъй като музиката сякаш ще се слее с обкръжаващата среда и за първи път ще потопим гората и музиката в едно общо темпо с онези, които са дошли, за да се насладят на "Беглика".

Форум е специалното място за дискусии и презентации на "Беглика фест" 2017 – то събира темите за устойчивото развитие, климатичните промени, чистата храна, опазването на горите, защитата на зелените градски пространства и съхраняването на културното наследство.

Още за "Беглика фест", както и песента, която Туи Мамаки е научила от своята баба и изпя специално за прогрома "Хоризонт", можете да чуете в материала в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна